sektor G-: zde rostou barevně odlišitelné bakterie, které patří do skupiny tzv. gramnegativních tyčinek (tyček) - patří sem dva významní původci nebezpečných mastitid: Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae subsp. pneumoniae.
sektor Stap: zde rostou bakterie rodu Staphylococcus, a některé další - patří sem např. Staphylococcus aureus.
sektor Strep: zde rostou především bakterie rodu Streptococcus, popř. některé další. Patří sem významní původci mastitid - např. Streptococcus uberis, S. agalactiae, S. parauberis, S. dysgalactiae.
Ve sloupci vlevo vyberte původce.
Literatura: Nemoci skotu: Hofírek,B., Dvořák,R.,Němeček,L. a kol.; Vydavatel: Česká buiatrická společnost. Vydalo Noviko a.s. 2009.
Lékařská mikrobiologie: Bednář,M., Fraňková,V., Schindler,J. a kol.; Vydal Marvil, 1999.
Antibiotika: Beneš,J. Vydavatel: GRADA 2018.
Journal of Dairy Science - https://www.journalofdairyscience.org
Další odkazy na odborné publikace naleznete v jednotlivých článcích.