Staphylococcus aureus (česky "zlatý stafylokok") je také nazývaný "král hnisavých procesů". Biochemicky je velmi aktivní, produkuje řadu toxinů, je dobře adaptovaný pro život na kůži i sliznicích, a u člověka i u zvířat způsobuje řadu pyogenních (hnisavých) infekcí. Staphylococcus aureus se umí také dobře množit v potravinách, snáší vysoký obsah kuchyňské soli a některé kmeny do potravin uvolňují velké množství toxinů, které po požití způsobí zvracení a průjem.
Záněty mléčné žlázy způsobené zlatým stafylokokem jsou akutní i chronické, vidíme zde rozmanité známky zánětu až po těžkou hnisavou mastitidu. Stafylokokové záněty mléčné žlázy jsou často recidivující, protože S. aureus přežívá terapii v horních částech mléčné žlázy.
Stafylokoky jsou velmi odolné a proto přetrvávají dlouho v zevním prostředí. Vyskytují se i u zdravých lidí, např. v dutině nosní (u 30-50 % osob), na kůži, ve směsi bakterií na mandlích atd. Pokud je člověk zdravý, stafylokoky jej neohrožují, ale působí naopak jako trénink imunitního systému.
Staphylococcus aureus je v našich podmínkách druhým nejčastějším původcem mastitid dojnic (15-20 % kultivačních nálezů). Zdrojem bakterie je jiná infikovaná kráva, popraskané gumy strukových násadců, kde stafylokoky přežijí; bakterie přežívající v zevním prostředí, zdrojem mohou být ale také drobná poranění rukou u dojičů, ve kterých se stafylokoky pomnoží.
Stafylokoky jsou bakterie, pro které je typický rozvoj rezistence k antibiotikům, a proto je nutné u mastitid rychle původce odhalit, vyšetřit antibiogram (citlivost k antibiotikům) a zahájit cílenou terapii.
Na ClearMilktestu na farmě naroste Staphylococcus aureus do druhého dne, spolupracující laboratoř může ještě diagnózu potvrdit - za využití přístroje MALDI TOF trvá proces asi hodinu až dvě, a ihned lze udělat vyšetření citlivosti, jejíž výsledek máme do dalšího dne - když to dobře jde: celkem 48 hodin.
Rychlost je při stanovení diagnózy u infekčních procesů způsobených mikroorganismem Staphylococcus aureus důležitá, bakterie se rychle množí (jedno dělení za cca 20 minut), produkují enzymy a toxiny a ve tkáni vemene jsou velmi agresivní.